LAPACHO - terapuetický čaj
Lapacho má imunostimulačné, protizápalové, antioxidačné, bolesť utišujúce a predovšetkým protirakovinové účinky. Kôra obsahuje naftochinóny a antrachinóny, čo sú látky, ktoré sa len zriedka vyskytujú v jednej rastline spoločne. Mimoriadne účinky sa preto pripisujú ich synergickému pôsobeniu. Najvýznamnejším naftochinónom je lapachol s výraznými protirakovinovými účinkami. Droga ďalej obsahuje flavonoidy, ktoré pôsobia antioxidačne, vitamíny (B, C, provitamín A), minerálne látky (vápnik, draslík, fosfor a horčík) a stopové prvky (kremík, cín a mangán).
Použitie:
– zápalové ochorenia (vírusy, baktérie, plesne)
– astma a alergie
– zápaly žalúdka
– diabetes
– ochorenia pečene
– prekonaná borelióza a mononukleóza
– ochorenia nervovej sústavy
– nádorové ochorenia
– zvonka pri kožných a gynekologických ťažkostiach
Časť rastliny: kôra kmeňa
Spôsob prípravy:
Na 1 liter vody 3–4 čajové lyžičky. Variť 5 minút a nechať 15 minút vylúhovať. Popíjať po malých šálkach. Nepoužívať hliníkové nádoby. Druhýkrát neohrievať.
Kontraindikácie:
Neužívať v tehotenstve, pri nízkom tlaku, srdcovej nedostatočnosti, hnačkových a horúčkových ochoreniach. Nevhodné pre deti do 3 rokov.
Skladovanie:
Skladujte na suchom mieste, pri izbovej teplote, mimo dosahu detí.